COVID-19 en zwerfafval





Het nieuwe probleem: corona-afval



Zelf zijn we een groot voorstander van de stoffen, herbruikbare en wasbare mondkapjes. Plastic handschoenen gebruiken we liever niet. We blijven zoveel mogelijk thuis, wassen onze handen voldoende en letten er bewust op dat we zo min mogelijk met onze handen aan ons gezicht komen. Maar er zijn veel mensen die liever een wegwerpmondmasker gebruiken en ook graag de plastic handschoenen dragen als ze bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan. Toch lijkt het een moeilijke klus om na gebruik deze wegwerpartikelen achter te laten waar ze horen: in een afvalbak! We zien ze overal: buiten bij de supermarkten, op parkeerterreinen, in weilanden, parken, etc. En daar kunnen wij heel boos en verdrietig om worden. Daarom (helaas) deze Tips en Trucs over corona-afval.


Waar laat je je mondkapje en handschoenen na gebruik? Blijkbaar weten een heleboel mensen het juiste antwoord niet, want veel beschermingsmiddelen belanden op straat en in de natuur, via toiletten of straatkolken in het riool of door onjuiste afvalscheiding in de verkeerde afvalstroom.

Mondkapjes en plastic handschoenen zijn altijd restafval.

  1. Ze verstoppen de gemalen, riolen en verstoren de sanitaire voorzieningen.
  2. De kapjes zijn gemaakt van polypropyleen, een niet-afbreekbaar en niet-recyclebaar thermoplastisch materiaal (en ze mogen dus niet bij het PMD-afval of oud papier).
  3. Dieren raken verstrikt in het afval dat in de natuur belandt




Het probleem in de gemeente onder de aandacht brengen en zo bewustzijn creëren.



  • Samen met Plastic Soup Foundation heeft Nederland Schoon een nieuw pictogram ontwikkeld. Het wijst mensen erop dat ze hun persoonlijke beschermingsmiddelen na gebruik in de (juiste) afvalbak moeten gooien, dus niet op straat of in een recycle-afvalbak. Het corona-afvalpictogram wordt vanaf nu ingezet bij verkooppunten van beschermingsmaterialen op Nederlandse OV-locaties, op afvalbakken en op beeldschermen. Door het beeldmerk al op het punt van aankoop zichtbaar te maken, worden dragers zich ervan bewust dat beschermingsmiddelen niet op straat of in de recyclebak thuishoren, maar bij het restafval. Deze poster zullen ook wij de komende tijd op diverse plekken in de gemeente ophangen.